Home  
  Events Calendar  
  Benefit events  
  News  
  Photo Album  
  Video  
  Classes  
  Mailing list  
  Directory  
  Immigration info  
  About us  
  Contact Us  
  Media  
  Travel  
  My Visit  
 
 
energize
 
bcen
thrive market madara
 
 
 
 
 

     





      БЪЛГАРО-АМЕРИКАНСКИ ЦЕНТЪР МАДАРА ви кани на
7ми БЪЛГАРСКИ КУЛТУРЕН ФЕСТИВАЛ В НОВА АНГЛИЯ
ЧЕСТВАНЕ НА 100 ГОДИНИ НЕЗАВИСИМОСТ НА БЪЛГАРИЯ
с подкрепата на
Посолството на Република България във Вашингтон
(March 29-May 3, 2009)



За първи път в САЩ ! 
Най-добрият фолклорен ансамбъл на България!

НАЦИОНАЛЕН ФОЛКЛОРЕН АНСАМБЪЛ
"БЪЛГАРЕ"


представя танцовият спектакъл
"ТОВА Е БЪЛГАРИЯ"
Осмото чудо на света- Българският фолклор

Седем музикално-танцови картини, разкриват богатството и красотата на музиката, песните и танците от седемте етнографски области на България. Като цяло, спектакълът запознава зрителя с историята, традициите, културата и несломимия дух на българския народ, поднесен по един нов и нестандартен начин.
Сценарий, хореография и режисура - Христо Димитров

Четвъртък, 9ти Април, 2009;
19:00 ч


Билети : $35 на място, $25 студенти и възрасрни над 65 г,
деца под 12 вход безплатен

Select the price


АДРЕС: JOHN  HANCOCK  HALL
180 Berkeley Street, Boston, Massachusetts, 02116 MAP>>

Вижте страницата на залата: www.tillingers.com/calendar.html

Залата НЕ Е в небостъргача John Hancock !!!
На 5 мин от там, вижте адреса!!!



............................... ПАРКИНГ..........................


= Безпалтен на митрите след 18.00


= $10, цяла вечер след 5.00 PM
Back Bay Garage, 2 мин от залата
Може да влезете от 4 входа:

222 Berkeley Street;
205 Clarendon St;
85 St James Ave и
500 Boylston Street, BOSTON, MA
КАРТА >>

= $11 after 4pm, all night, Boston Common Garage:
КАРТА >>

За адрес, билети и повече информация:
617.283.4543, center.madara@gmail.com

The event support DANA FARBER CANCER INSTITUTE ,
CHILDREN'S HOSPITAL BOSTON AND JOSLIN DIABETES CENTER


Ансамбъл "Българе" ще гостува и в Чикаго, Ню Йорк и Вашингтон за повече информация: radimusic@yahoo.com, 646-721-4411


ВИДЕО от спектакъла: Това е България - Тракия- 2 част




Национален фолклорен ансамбъл "Българе"


     На 1 октомври 2002 година Христо и Елена Димитрови с двадесетина танцьори поставят началото на ансамбъл "Българе". Сега те вече са 25 мъже и 25 жени, всичките професионални танцьори, а солистка е Албена Вескова - по това време солистка на "Мистерия на българските гласове". Това е най-големият частен фолклорен ансамбъл в Европа.

     През 2003 г. е създаден първият грандиозен фолклорен проект на ""Българе" - танцовият спектакъл "Това е България". Сценарият, хореографията и режисурата са на Христо Димитров. Музиката е на проф. Милчо Василев. Хореографията на една от картините в спектакъла е на проф. Николай Цветков - преподавател в Югозападния университет в гр.Благоевград.

     В седем музикално-танцови картини, разказвачът-чужденец (в ролята големия български актьор Георги Черкелов) разкрива богатството и красотата на музиката, песните и танците от седемте етнографски области на България. Като цяло, спектакълът запознава зрителя с историята, традициите, културата и несломимия дух на българския народ, поднесен по един нов и нестандартен начин.

     За осъществяването на този първи, грандиозен по мащабите си за това време проект, огромна заслуга имат сестрата на Христо Димитров - Елена и нейния съпруг, британския гражданин Ян Чарлз Андерсон, който финансира спектакъла.

     През 2006 година ансамбъл "Българе" направи премиерата на втория си спектакъл "България през вековете". Това е исторически танцов спектакъл, който се доближава до традиционните фолклорни концерти само с това, че се играе на сцена и на места в него звучи фолклорна музика. В него звучат църковни песнопения, филмова музика, тайнствени старинни ритми с рогове и тимпани. Всичките 25 мъже и 25 жени на "Българе" тук имат предимно актьорска игра. Партнират им и двама професионални актьори - Димитър Селенски и Емил Марков. Вторият амбициозен продукт на ансамбъл "Българе" с невероятната си зрелищност и драматично въздействие оставя усещането, че това е нещо, което никога досега не сте виждали като визия, очарование и разтърсваща дълбочина. Консултанти на творческия екип са етнографът Николай Ников - преподавател в Софийския университет и проф. Божидар Димитров - директор на Национален исторически музей.

     В навечерието на фактическото присъединяване на България в Европейския съюз, ансамбъл "Българе" представи спектакъла "България в Европа". Представлението е невероятно съчетание между спектаклите "Това е България", "България през вековете" и най-новия - "Албена", Този пъзел от песни и танци беше подреден с великолепното изпълнение на малката актриса, осемгодишната Ивана Станева. В продължение на два часа тя разплаква и разсмива публиката със страхотните си мислени диалози със любимата си плюшена играчка - тигърчето Тиги.

     Третия спектакъл на ансамбъл "Българе" - "Албена", показва красотата и силата на българската фолклорна песен. Уникалното представление разкрива с пълна сила таланта на солистката на ансамбъла Албена Вескова, и като певица, и като актриса и като автор на песни. За около 1ч. и 40 мин. Тя изпява на живо 15 фолклорни и авторски песни от Родопите, Добруджа, Тракия и Македония.
    
     Най-новото откритие на Христо Димитров е "The Unique Voices". Три изключително талантливи момчета - Кирил Илиев, Веселин Вачев и Петър Петканов. Някои ги наричат тримата тенори макар, че един от тах е баритон. Те са представители на едно ново течение в музиката, което води началото си от великия Лучано Павароти - първият, успял да изведе операта от концертните зали на открито, на стадионите. Когато запеят "Многоя лета" трудно може да повярвате, че на сцената са само 3-ма души. А да вкараш към тамбурата и тъпана класически оркестър, наистина е предизвикателство. Репертоарът им включва освен оперни арии, евъргрийни, и много български шлагери, фолклорна и църковнославянска музика, военно-патриотични и възрожденски песни.

     Премиерата на музикално-танцовия спектакъл на Уникалните гласове беше на 10 юли 2008 г.  на Античният театър в Пловдив. Публиката стана на крака, а дълго след края на представлението триото раздаваше автографи. Концертът започва с класиката на италианските арии минава, през евъргрийните, латино, рокендрол и руски шлагери до най - българската песен - "Моя страна". В представлението вземат участие балерините от Националната опера и балет, пловдивския джазмен Стоиц Гъдев. В латино фиестата се включват Николай Антов с романтично соло на китара и емоционалните танцьори от групата на Алфредо Торес. Градусът на емоцията достига връхната си точка, когато Кирил, Петър и Веселин се появиха на сцената с гръм и трясък, подкарали мощни мотори. Това е началото на лудешката рокендрол порция от танци, песни и емоция. Сред участниците са  и майсторът на цигулката Атанас Славов - Мравчо, Албена Вескова - солистката на НФА "Българе", и  самият ансамбъл " Българе" в една нова светлина…
    
     От създаването си досега, ансамбъл "Българе" има над 700 представления и концерти в страната и чужбина, 25 от които в Зала 1 на НДК, 11 в Античния театър в Пловдив, 10 в Двореца на културата и спорта във Варна. През всичките тези години танцьорите от 'Българе" спечелиха овациите и сърцата на публиката във Франция, Германия, Австрия, Люксембург, Румъния, Чехия, Израел, Япония, Гърция, Сърбия, Македония, Белгия, Холандия Русия и други държави.
    
     През 2004 г. бе създадена фондация "Българе", учреди се и движението "Второ Българско Възраждане", започна издаването и на списание "Българе". НФА "Българе" участва в 21 благотворителни инициативи, издаде двоен компактдиск с музиката и спектаклите на ансамбъла, организира фестивал на фолклорната носия в Жеравна и започна снимки на първия музикално-танцов филм в България.
За ансамбъла са ушити стотици костюми от различни етнографски области на България, изковани са  мечове, щитове, пушки и дори черешово топче за реквизита на спектаклите.
    
     В сравнително кратък период от време ансамбълът отбеляза блестящи постижения. С изключително високото си художествено равнище, той се равнява по технически и художествени възможности с редица професионални ансамбли в Европа и по света. Ансамбълът разполага със собствено художествено осветление и професионална озвучителна техника на американската фирма "МACKIE", с богат гардероб от костюми, с накити, реквизит и декори.
   
     Днес, шест години по-късно концертите на ансамбъл "Българе" надхвърлят 100 бр. годишно и всеки един от тях се превръща в едно незабравимо фолклорно изживяване, за всеки, който ги е посетил.
    
     Патрон на движението и на ансамбъл "Българе" е вицепрезидентът на Република България - ген.майор Ангел Марин

 


 Our friends  



Todor Ialamov

Vasil Nenkov


David Flashenberg



emona