Home  
  Events Calendar  
  Benefit events  
  News  
  Photo Album  
  Video  
  Classes  
  Mailing list  
  Directory  
  Immigration info  
  About us  
  Contact Us  
  Media  
  Travel  
  My Visit  
 
 
energize
 
bcen
thrive market madara
 
 
 
 
 

     
 




Only the GOOD news ...



АМЕРИКАНСКИ ШОПИ И МАКЕДОНЦИ
ОТ НОВА АНГЛИЯ ЛЮЛЯХА БОСТЪН.
01/10/2009

Пламен Петков, Бостън
Публикация във в-к Неделник

“Дръж се Земльо шоп те гази!” – провикна се някой гръмогласно и група младежи в български народни носии влетяха под звуците на нашенска ръченица в най-голямата зала на културния център Спрингстеп в градчето Медфорд до Бостън. З

алата бе препълнена от българи и американци дошли от различни краища на Нова Англия за да се включат в коледната седянка организирана от Българо-американски център „Мадара” в Бостън.

Докато младежите танцуваха жизнерадостно а цялата зала ги аплодираше в ритъма на танца, част от зрителите започнаха да спорят дали танцьорите са американци или българи. Оказа се, че всичките са американци от младежкия фолклорен ансамбъл „Младост” в Бостън и са обединени от страстта си към българския фолклор.

Благодарение на професионализма на българската народна певица Татяна Сърбинска, която режисираше седянката тази страст бързо се предаде на цялата зала. Народната певица се заигра с публиката като начеваше песни от Пиринския край, спираше и караше зрителите да повтарят напевите след нея. Хората я слушаха, четяха текстовете на песните от брошури, които им бяха раздадени предварително и запяваха – отначало плахо, а след това смело и ентусиазирано.

Така над 200 зрители – и българи и американци, се превърнаха от публика в изпълнители. И дори когато на сцената излязоха професионалистите от дирижирания от Татяна Сърбинска дамски хор „Диви жени” и от мъжкия хор за Балкански песни „Зорница” зрителите продължиха да пеят заедно с тях „Лудо младо”, „Македонско девойче” и други популярни песни.

Но това, което буквално изправи на крака седянката бяха две детски вокални групи – българчетата от „Мадара” (организирани от директора на центъра Виолета Желязкова) и американчетата от „Revels” (обучавани от Татяна Сърбинска и музиканта John Langstaff). В публиката бяха и родители на децата от „Revels”, които споделиха, че някои от малчуганите пътуват по час и половина за репетиции, но не пропускат събиране, а специално за седянката дори са взимали частни уроци.

Децата наистина пееха изключително, а показателен за таланта им е фактът, че когато през миналата година направиха коледен мюзикъл с Балканки песни (основно български) в театъра на Харвардския университет, спектакълът им бе показан 12 пъти при пълна зала и бе видян от общо около 10 000 зрители. Най-малката певица от двете детски групи бе българчето Ивка от градчето Убърн, която се справи отлично с песничката „Над смълчаните полета”, а единственият конфузен момент бе когато малчуганите трябваше да сурвакат публиката. „Ама как така ще потупваме хората с пръчка по гърба? Това не е хубаво да се удрят хората”, заявяваха някои от децата, а организаторката на седянката Виолета Желязкова им обясняваше, че това е обичай, който се прави за здраве и с добри пожелания. В крайна сметка малчуганите започнаха да сурвакат възрастните, а най-много им хареса, че за това получаваха центове. В крайна сметка след сурвакането малките българчета споделиха, че било много „фън” и се заканиха както празнуват Хелоуийн всяка година така и да възстановят обичая сурвакане.

И накрая всичко завърши като на истинска българска седянка – с огромно хоро, на което се хванаха и повечето зрители – и българи и американци. До възрастните подскачаха и деца и тийнейджъри, което вдъхва оптимизъм, че пресъздадената в Бостън стара българска традиция на седянките ще се пренесе в съвременна Америка. За това ще помогнат ценителите на българските народни традиции – и българи и американци, които цяла вечер заедно пяха и играха, а накрая отново заедно се гостиха на обилна трапеза от питки, баклави и баници, които сами бяха приготвили.

 

 Our friends  



Todor Ialamov

Vasil Nenkov


David Flashenberg



emona